Stresul la adulti

Stresul si ce boli favorizeaza
Stresul si ce boli favorizeaza

   Adultul ca moment al maturizarii depline a capacitatilor psihice umane: principalele schimbari organice care se produc in acest stadiu; inceputul scaderii unor functii senzorial-perceptive si a celor motrice si marile posibilitati de compensare; particularitatile gandirii si inteligentei adultului; cercetarile initiale si criticarea lor; necesitatea abordarii diferentiate a capacitatilor de gandire in raport cu solicitarile profesionale si stilul de viata; particularitatile memoriei si invatarii la adulti; afectivitatea si maturizarea ei la varsta adulta; functia proiectiva a personalitatii si specificul ei la adult; identitatea profesionala, familiala si socio-culturala a adultului; maturizarea personalitatii adultului, caracterizarea generala a generatiei de baza reprezentat de adulti.

    Stresul are o influenta psihologica si fiziologica asupra organismului, putand de exemplu sa fie cauza imbolnavirilor organice prin scaderea reactivitatii sistemului imunitar. Ca raspuns la stres pot apare imbolnaviri de gravitate diferita, atat la nivel psihic cat si somatic.
     Atunci cand hormonii de stress persista mai mult tip in sange pot apare leziuni ale vaselor de sange, afectari ale rinichiului si chiar moarte. Stressul accelereaza imbatranirea celulara si afecteaza sistemul imun, predispune la aparitia afectiunilor cardiace. 
    In urma unui eveniment traumatizant, apare sindromul de stres postraumatic. Pe langa aceste consecinte organice stresul produce oboseala cronica, insomnie, cosmaruri, iritabilitate, nervozitate, uneori tristete, stari emotionale conflictuale, etc.
     Managementul stresului in cadrul psihoterapeutic poate fi o metoda de a evita o serie de consecinte negative ale acestuia asupra organismului uman.