Cupluri / Familie

Terapia de cuplu - terapia de familie
Terapia de cuplu – terapia de familie

    Dimensiunea umana este intens marcata de de sansa de a fi si a se dezvalui in cadrul familiei ca barbat sau femeie. In mijlocul unei societati agresive si deseori nevrotice, in care dezordinea este preponderant o stare generala, aparitia unor simptome disfunctionale in cuplu nu sunt altceva decat o reflectare si o consecinta a haosului in care se misca lumea contemporana. 
    Ritmul de viata alert, situatiile stresante, dorinta de adaptare la nou, noile modele de viata promovate de societate, diminuarea intereselor spirituale duc la aparitia unei stari de dezordine emotionala, comportamentala si sociala, care isi pune amprenta asupra stabilitatii si structurii vietii de familie si de cuplu. Cele mai des intalnite probleme in cuplu tin de capacitatea de comunicare, de exprimare a emotiilor, gandurilor si sentimentelor, deseori disfunctionala si perturbatoare a echilibrului intra-relational In momentul in care in familie isi fac aparitia si copiii, problemele de cuplu nerezolvate se repercuteaza nefast asupra dezvoltarii psiho-emotionale a acestora afectand dinamica familiei.

    Psihoterapia familiala si de cuplu este o forma de psihoterapie sistemica, o ramura a psihoterapiei care lucreaza cu familiile si cuplurile. Teoria se bazeaza pe interactiunile dintre membrii familiei.
     Relatiile familiale sunt considerate un factor important al sanatatii psihologice. In consecinta problemele familiale sunt privite ca si consecinte ale interactiunilor sistemice, si nu pot fi atribuite doar unora din membrii familiei. 
    Psihoterapeutii care se ocupa de familii si cupluri se centreaza mai mult asupra tiparelor de interactiune care mentin problema decat asupra identificarii cauzei, pentru ca aceasta sa un fie perceputa ca incercare de a invinovati unul sau altul din membrii familiei. Se presupune deci ca familia este un intreg, mai mare decat suma partilor sale. 
    Cei mai multi psihoterapeuti care lucreaza cu familii si cupluri sunt de orientare integrativa, adica eclectica, folosind tehnici psihoterapeutice din diverse scoli de psihoterapie, in functie de nevoile clientilor. 
    Psihoterapeutii din domeniul familie si cuplu sunt in general psihologi si medici, dar pot fi si asistenti sociali, asistente medicale, sau consilieri.