Vârstă controversată și profund marcată de transformări psiho-somatice și etico-sociale. Adolescenții sunt creatori, au vise utopice și ireale. Uneori acestea sunt profund dezadaptate normelor și regulilor sociale. Adaptarea adolescenților este considerată un proces multifuncțional în care se manifestă relația între biologic, psihic și social. Orice insucces în acest proces poate provoca:
- tulburări nevrotice
- tulburări emoționale (afective) și de conduită (comportamentale)
- tulburări de comunicare și relaționare
Din punct de vedere psihic, este perioada în care se va finaliza structura psihică a individului. Este perioada a ceea ce se poate exprimă prin sintagma ‘cererii și a ofertei’. Este perioada când adolescentul se vede nevoit să facă față cerințelor societății, dar se poate vedea uneori neputincios în față unor astfel de cerințe. De asemenea apar contradicții și între ceea ce așteaptă el de la viață și ce i se oferă în schimb.
Nevoile adolescentului sunt pe de o parte generate de trebuințele pe care le resimte din nouă perspectiva în care se află, dar sunt și alte nevoi care au evoluat din perioadele anterioare și au căpătat o nouă formă datorită noii situații în care se află individul.
Nevoile adolescentului capătă o serie de forme precum: nevoia de creație cu valoare socială, apare reciprocitatea afectivă, nevoia de a împărtăși sentimentele, nevoia de prietenii elective.
În plan afectiv el va dovedi reciprocitate deoarece sensibilitatea afectivă se îmbogățește foarte mult, se erotizeaza, apar sentimente superioare precum prietenia și dragostea.
Aceste forme ale maturizării, intelectuale și afective, îl vor ajută pe adolescent să se poată raporta atît la sine cît și la alții. Cît privește conduită adolescentului, Jean Rousselet remarcă trei tipuri:
conduităconduită închiderii în sine , sau a reveriei, a tipului introvertitconduită exaltarii și afirmării , confruntare deschisă cu ceilalți, dezinteres pentru viitorul material, lupta de dragul luptei, obținerea satisfacții indiferent de consecințe.
Pot apărea și unele tentative de suicid datorită imposibilității satisfacerii tuturor dorințelor.