CUPLURI FAMILIEDimensiunea umană este intens marcată de de șansă de a fi și a se dezvălui în cadrul familiei că bărbat sau femeie. În mijlocul unei societăți agresive și deseori nevrotice, în care dezordinea este preponderant o stare generală, apariția unor simptome disfuncționale în cuplu nu sunt altceva decât o reflectare și o consecință a haosului în care se mișcă lumea contemporană.

Ritmul de viață alert, situațiile stresante, dorința de adaptare la nou, noile modele de viață promovate de societate, diminuarea intereselor spirituale duc la apariția unei stări de dezordine emoțională, comportamentală și socială, care își pune amprenta asupra stabilității și structurii vieții de familie și de cuplu. Cele mai des întâlnite probleme în cuplu țîn de capacitatea de comunicare, de exprimare a emoțiilor, gândurilor și sentimentelor, deseori disfuncțională și perturbatoare a echilibrului intră-relațional În momentul în care în familie își fac apariția și copiii, problemele de cuplu nerezolvate se repercutează nefast asupra dezvoltării psiho-emoționale a acestora afectând dinamică familiei.

Psihoterapia familială și de cuplu este o formă de psihoterapie sistemică, o ramură a psihoterapiei care lucrează cu familiile și cuplurile. Teoria se bazează pe interacțiunile dintre membrii familiei.
Relațiile familiale sunt considerate un factor important al sănătății psihologice. În consecință problemele familiale sunt privite că și consecințe ale interacțiunilor sistemice, și nu pot fi atribuite doar unora din membrii familiei.
Psihoterapeuții care se ocupă de familii și cupluri se centrează mai mult asupra tiparelor de interacțiune care mențîn problema decât asupra identificării cauzei, pentru că această să un fie percepută că încercare de a învinovăți unul sau altul din membrii familiei. Se presupune deci că familia este un întreg, mai mare decât suma părților sale.
Cei mai mulți psihoterapeuți care lucrează cu familii și cupluri sunt de orientare integrativă, adică eclectică, folosind tehnici psihoterapeutice din diverse școli de psihoterapie, în funcție de nevoile clienților.
Psihoterapeuții din domeniul familie și cuplu sunt în general psihologi și medici, dar pot fi și asistenți sociali, asistente medicale, sau consilieri.